Hyundai Motor Group uložit će 81 milijun eura u Rimac Automobili: Hyundai Motor ulaže 64 milijuna eura, a Kia Motors ulaže 16 milijuna eura. Rimac i Hyundai Motor Group formiraju tehnološko partnerstvo. Prvi zajednički projekti su suradnje na razvoju dva električna vozila visokih performansi do 2020. godine.

Najpoznatiji hrvatski startup Rimac Automobili ugovorio je u svom sjedištu, Svetoj Nedjelji kod Zagreba, najveću investiciju od svog osnivanja i ujedno najveće ulaganje u neki domaći startup dosada. Hyundai Motor Company, koji je peti najveći proizvođač automobila na svijetu, uložio je u hrvatskog proizvođača najbržeg električnog automobila 80 milijuna eura.

Južnokoreanci su u sklopu ovog posla s Rimcem ugovorili tehnološko partnerstvo da bi u idućih šest godina na tržište mogli izbaciti čak 44 vlastita modela električnih automobila. Time su dali potvrdu hrvatskoj tvrtki da se profilirala u najvažniji R&D centar za električna vozila na svijetu.

Hyundai Motors želi ubrzati svoj prijelaz na čistu mobilnost i pozicionirati se kao globalni lider u pokretanju ove promjene u industriji. Jedna od ključnih mjera za postizanje tog prijelaza je elektrifikacija kojoj se Hyundai Motor Group predano obvezala sa 44 elektrificirana modela planirana do 2025. S novom suradnjom, Hyundai Motor Group nastoji ubrzati svoj prijelaz na čistu mobilnost i pozicionirati se kao globalni lider u vođenju ove promjene u industriji.

Rimac se postavio kao lider u tehnologiji električnih vozila visokih performansi i kao proizvođač električnih sportskih automobila. Tvrtka nastavlja isporučivati tehnologiju električnog pogona i baterijskih sustava brojnim partnerima u industrijski, uključujući i Hyundai Motor Group, kako bi im omogućili brži prijelaz prema električnoj budućnosti industrije.

Hyundai Motor, Kia Motors i Rimac će usko surađivati ​​kako bi razvili električni sportski automobil sa središnje smještenim pogonom sportske marke Hyundai N, te hibridno vozilo visokih performansi sa pogonom na vodik i električni pogon.

U Hyundai Motor Grupi vidim snažnog investitora i tehnološkog partnera te vjerujem da će ojačati položaj Rimac Automobila kao dobavljača tehnologije elektropogona za partnere u auto-industriji, kaže Rimac.

Zasad nije komentirao koliki udio je Hyundai stekao u hrvatskom startupu. Poznato je tek da je Hyundai Motor izravno 64 milijuna eura  dok je njegova potkompanija, Kia Motors, investirala 16 milijuna eura.

O Osnivač i izvršni direktor Rimac Automobili, Mate Rimac komentirao je: „Vrlo smo impresionirani vizijom Hyundai Motor Grupe i brzim i odlučnim inicijativama. Vjerujemo da će ovo tehnološko partnerstvo stvoriti maksimalnu vrijednost za obje tvrtke i klijente. Rimac je još uvijek mlada i relativno mala, ali brzorastuća tvrtka. Vidimo snažnog investitora i tehnološkog partnera u Hyundai Motor Grupi i vjerujemo da će ova suradnja osnažiti položaj Rimac Automobila kao dobavljača tehnologije elektropogona za partnere u industriji.“