Sve je više glasina o novom modelu BMW-a serije X. Radi se dakako o top modelu serije, koji bi trebao krunisati BMW-ovu nevjerojatnu ponudu SUV-ova. Ne čudi što se BMW u zadnje vrijeme orijentiše u potpuno drugom pravcu, tj. sve manje se fokusira na proizvodnju luksuznih limuzina, a sve više na proizvodnju luksuznih SUV-a. Tako da će dolaskom luksuzne X8-ice BMW praktički imati dvostruko više raznovrsnih modela u SUV kategoriji nego li tradicionalnih limuzina!

Navodnog kodnog imena G09, budući X8 neće biti „minibus“ poput X7-ice sa tri reda sjedišta. BMW ako i proizvede ovaj model, što je prilično izvjesno, njime želi popuniti prazninu u portfoliju svoje grupacije. Prazninu koja se nalazi u hijerarhiji SUV-ova, između spomenute X7-ice i beskropuloznog Rolls-Roycea Cullinana koji neupitno sjedi sam samcat na vrhu.

 

 

[layerslider id=”2″]

 

 

 

X8 bi prema glasinama trebao doći sa kabinom samo za četvero. S toga se može sigurnošću pretpostaviti da će zadnja sjedišta u X8 biti zasebnog tipa sa određenom dozom fleksibilnosti unutar kabine.

Karoserijski gledano, krov ovog SUV-a sa vjerojatno umjerenim off-road sposobnostima, ne bi trebao biti na zadnjem dijelu spušten kao što je to slučaj kod manjih modela sa oznakama parnih brojeva, X4 i X6. Prostranosti i komfora za dvoje na stražnjim sjedištima bit će i više nego dovoljno a mjesta će biti kako u širinu tako i u visinu. Također, svi putnici bi trebali imati obilje prtljažnog prostora na raspolaganju jer ipak se ovdje će se raditi o vozilu sa samo četiri sjedala.

Razmišljajući o cijeni X8-ice, a imajući na umu njenu poziciju između Cullinana i X7-ice, nije neobično što se govori da će biti najskuplji model u ponudi bavarskog proizvođača, skuplji čak i od direktorske limuzine serije 7 sa V12 motorom ili čak egzotičnog i8 kabrioleta sa hibridnim pogonom i supersportskim aspiracijama.

Ova dva modela cjenovno se kreću oko 140,000 Eura, dok kraljevski Rolls-Royce Cullinan košta i više nego duplo, oko 285,000 Eura. Cjenovni raspon u kojem se X8 dakle može smjestiti je prilično širok, iako nekako ne vjerujemo da će prelaziti psihološku granicu od 200,000 Eura.